Posted on Leave a comment

Cara masak picanha

DAGING PICANHA

45m penyediaan | 75-120m masak | 4 hidangan

daging goreng sedap

Bahan-Bahan

  • Daging picanha 1kg-1.5kg
  • Lada
  • Garam

Julat Suhu

Tahap Masak  Suhu Untuk Dikeluarkan Dari Ketuhar  Suhu Akhir
Medium-rare 49-52°C 54-57°C
Medium 54-57°C 60-63°C
Medium-well 60-63°C 66-68°C
Well-done 66-68°C 71-74°C

Cara Penyediaan

Langkah 1

Mulakan dengan mengeluarkan stik anda dari peti sejuk dan alihkannya ke pinggan atau papan yang bersih. Selepas daripada itu, pada permukaan lemak daging picanha,  anda perlulah membuat tanda silang dengan pisau. Ini membolehkan garam menembusi penutup lemak dan membantu menghasilkan lemak semasa memasak. Kemudian, taburkan garam pada semua bahagian daging Picanha dengan menggunakan hujung jari untuk menekan garam ke dalam daging dan lemak dengan lembut supaya daging dan garam sebati. Biarkan daging dalam suhu bilik selama 45 minit.

Langkah 2

-Panaskan ketuhar hingga 375 darjah celcius. Tambah ½ inci air ke bahagian bawah kuali pembakar. Pindahkan daging picanha ke kuali kemudian letakkan kuali di dalam ketuhar di bahagian tengah. Masak selama 60-70 minit untuk medium-rare sehingga termometer menyukat suhu 120-125 darjah celcius. Jika anda mahu daging yang lebih lembut, anda boleh menambah 10-30 minit lagi mengikut kemahuan anda. 

Langkah 3

Keluarkan Picanha yang telah dipanggang dari ketuhar dan pindahkannya ke pinggan bersih atau papan pemotong. Hiaskan daging dengan cantik menggunakan aluminium foil dan rehatkan pada suhu bilik selama 10-15 minit. Hiris dengan bijirin sebelum dihidangkan kemudian nikmatilah steak picanha!!!

Sumber resepi : https://www.mychicagosteak.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.